MÉZ

A méhek a mézet nektárból készítik, ami a virágos növények virágjaiban képződik. A nektár híg cukortartalmú oldat, mely a méheket és más megporzó rovarokat a virághoz csalogatja. A híg nektárt a méhek besűrítik, átalakítják, mézzé érlelik.

A méhek egyéb cukros-édes nedveket is begyűjtenek, többek között az úgynevezett mézharmatot. Ez, élősködő rovarok, főleg levéltetvek cukrokban dús váladéka.

Fontos tudni, hogy az emberi egészségre, teljesítményre igen kedvező hatása is van. A méz cukrai nem hizlalnak. Fertőtlenítő anyagai gátolják a fogszuvasodás megindulását.PROPOLISZ

A méhek ragasztó, tömítő és fertőtlenítő szere.

Jellegzetes gyantás illatú, a hőmérséklettől függően szilárd, vagy nyúlós halmazállapotú anyag, amelyet a méhek különböző fák kérgeiről, rügyeiről és mézgás váladékaiból egész éven át gyűjtenek. Színe változó, zöldes árnyalattól, a világossárgán keresztül a kávébarnáig, minden színárnyalatban előfordul.

A gyűjtött anyaghoz a méhek mirigyváladékaikat is hozzákeverik.

A propolisz a gyógyászatban igen jól hasznosítható anyag.VIASZGYERTYÁK

A viaszt a méhek viaszmirigyeikben állítják elő, majd lépeket építenek belőle. A lépek a méhek bölcsői és raktárai.

A méhviasz értékes anyag. Maga a méhészet a legnagyobb fogyasztója, miután sok műlépre van szüksége. Viaszt használ a kozmetikai és gyógyszeripar, a papír- és bőripar, a szobrászat. Gyertya is készíthető belőle.